De största gruvorna i Uppland - listad översikt

Här nedan följer en snabb översikt över de viktigaste gruvorna i Uppland. Avsikten är att med tiden närmare beskriva ett antal av dessa här på Bergsbruk.se. Om inte annat anges, bröts järnmalm i gruvorna.

Dannemora
Den största och mest kända gruvan i Uppland. Ligger norr om Uppsala, mellan Örbyhus och Österbybruk. Brytning sedan 1400-talet. Stora dagöppningar och en kvarvarande modern anläggning.

Ramhäll
Någon mil söder om Dannemora ligger Ramhäll. En av de tidigaste gruvorna att få betonglave med spel i toppen och relativt hög grad av automatisering. Lave och anrikningsverk står kvar.

Herräng
Gruvfält på en halvö nordost om Hallstavik i Roslagen. Järnbruket i Herräng finns delvis kvar, men om gruvdriften minner endast fundament och vackra vattenfyllda gruvhål sedan nedläggningen 1962.

Vigelsbo och Rörberg
Två gruvfält en dryg mil nordost om Dannemora. Brytningen upphörde på 1920-talet, med viss verksamhet i anrikningsverket under 1940-talet. Idag endast gruvhål och ruiner.

Strömhagsgruvan
Ligger nordost om Vattholma. Bröts till 1918. Ställbergsbolaget provbröt i början av 1950-talet.

Brunna och Salsta gruvor
Mindre gruvor strax utanför Vattholma. Driften nedlades under 1920-talet, med tillfälliga undersökningsarbeten i Salsta under 1940-talet.

Skälstagruvan
Grafitgruva i Håtuna socken. Bröts i början av 1900-talet fram till 1945. Idag finns endast dagöppningen kvar.

Härsbacka och Isättra
Fältspatsgruvor i Österåker (Åkersberga) ett par mil nordost om Stockholm. Brytningen upphörde på 1940-talet. Byggdes sedan om till oljelager.

 

 

Översikt över de större gruvorna i Uppland


Till startsidan för Gruvor i Uppland

Till startsidan för Bergsbruk.se