Bispberg

      Kartor
      Historik
         Den äldsta tiden
         16-1800-tal
         Raset 1889
         Den nya tiden
         1960-talet          
      Bilder
      Fakta
      Furuberget
      Sophiagruvan
      Broddgruvan


Översikt över de större gruvorna i Dalarna


Till startsidan för Gruvor i Dalarna

Till startsidan för Bergsbruk.se

Bispberg - historik


Brev från gruvförvaltare Breitholtz ang. placering av nytt schakt
I avskrift från handskrift ur Bispbergs Aktiebolags arkiv, Länsarkivet i Håksberg.


Till Disponenten för Bispbergs Aktiebolag Brukspatronen & Riddaren Herr H. A. Cornelius.

Vid anläggandet af det nya hufvudschaktet å Bispbergs storgrufve malm beder jag att härmed få yttra min tanke om hvilken punkt jag anser lämpligast.
Att schaktet bör läggas öster om malmlinsen i fältriktningen torde ej vara omtvistadt och på det hela anser jag ej någon viss punkt vara så ovillkorligen att föredraga framför någon annan, blott schaktet lägges på tillräckligt afstånd från den igenrasade grufvan, så att man med fullkomlig säkerhet kan komma ända under malmen utan att schaktet beröres af raset.
En punkt 235 fot rätt öster om Sjögrens schakt anser jag dock hafva vissa företräden som synas mig böra vara bestämmande för schaktets blifvande läge.
Då ni veta att största malmqvantiteten ligger på grufvans djupaste afvägning från 620 fot upp till 400 à 450 fot och högst obetydligt på grufvans högre nivåer, bör ju schaktet läggas så, att allt afseende fästes på att schaktet kommer lägligt till der största malmtillgången finnes, oafsett huru schaktets läge i öfrigt blifver till grufvan i dess helhet.
Jag skulle önskat att schaktet kunnat läggas rätt öster om grufvans hängvägg, så att utfraktsorterne alltid fått läggas närmast hängväggen för att undvika onödiga kurvor och vexlar å utfraktbanorna, men som grufvan är donlägig kan ej detta tillfullo ske, hvarföre jag i mitt förslag tagit en medelväg så att svårigheterna härvid till det mästa möjliga utjemnats.
Jag önskar få hufvudorterna närmast och under hängväggen för att hvad möjligt är undvika trycket den öfverliggande lösa bergmassan, ty om hufvudorterna läggas efter liggväggen blifva de förskjutna mot hängandet hvarje gång en sättning i rasberget inträffar och med visshet komma sättningar ofta att ske.
Jag förordar på det varmaste det schaktet anlägges på den punkt, som å den så kallade ”Palmgrens karta” öfver Bispbergs storgrufva, närmare utvisas.
Jag har mycket tänkt mig för, om sättet för malmens uttagning medelst tvärbrytning, men som min tid varit upptagen af mångahanda andra göromål har jag ej medhunnit att uppgöra mina planer tillfullo och på papperet, hvilket jag dock hoppas få färdigt under vinterns lopp.

Bispberg den 15 Okt 1889
Ödmjukligen
G.H. Breitholtz


Åter Åter till Den nya tiden